top of page

Syrische hamster

De Syrische hamster, goudhamster, pandahamster, koehamster, reuzenhamster, teddybeer hamster of natuurlijk de Albert Heijn hamster! Iedereen heeft wel eens van één van bovenstaande termen gehoord. Het zijn allemaal bijnamen voor de ‘Mesocricetus auratus’.
De Syrische hamster. Het is de bekendste hamstersoort en een geliefd huisdier.


 
kind met hamster4.jpg
hamsters en kinderen 3.jpg

                                           Hamsters zijn hele leuke makkelijke huisdieren voor kinderen vanaf 7/8 jaar oud!

Samen of alleen?
De Syrische hamster is een dier dat alleen wil leven. Ze kunnen absoluut niet samen. Hoe gaat dat met een nestje? Hoor ik vaak als vraag. Een vrouwtje is eenmaal in de 4 dagen willig, dus dan is ze klaar om te paren. Alleen dan kan ze kort (maximaal 30 minuten) samen met een mannetje worden geplaatst.
De moeder is tolerant richting haar jongen tot de leeftijd van maximaal 4 weken oud door hormonen.
Jongen tolereren elkaar tot de pubertijd begint in te zetten tot een maximum van 7 weken oud.

Dierenwinkels geven vaak onjuist advies en verkopen Syrische hamsters samen en in veel te kleine verblijven. Dit is ontzettend jammer, want de hamsters zien kibbelen en vechten tot de dood is nou niet bepaald leuk om mee te maken met je huisdieren, zeker niet voor kinderen!

De hamster moet dus alleen, dit is niet zielig. Ze willen juist geen soortgenootjes in hun verblijf.

Mannetjes

De mannetjes zijn vaak rustige dieren die heel erg van slapen houden. Hun tijd van opstaan ligt zo tussen 20:00 en 00:00. Er zijn uitzonderingen bekend uiteraard, maar over het algemeen staan ze niet vroeg op. Mannetjes zijn knuffelbaar, lopen niet heel erg snel van je weg, zijn rustiger in het verblijf en ook snel tevreden. Sommige mannetjes zie je nooit, de meeste mannetjes smeken niet om aandacht.
De meeste mannetjes worden echter ook niet boos als je ze wakker maakt vroeg op de avond. Mannetjes staan erom bekend om weleens bij je te willen blijven liggen tijdens een serie of filmpje.
Mannetjes zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 11 jaar vanwege hun kwetsbaarheid, er zijn regelmatig mannetjes doodgeknepen door te jonge kinderen. De mannen liet hierbij niet weten dat er iets gruwelijk mis ging tijdens de hantering door het kind. Kinderen ouder dan 11 jaar gaat veel beter.
Langharige mannetjes krijgen echte lange haren. Dit vinden kinderen (en volwassenen) vaak heel erg leuk. Je kunt het gemakkelijk borstelen met een tandenborsteltje, verder zijn de witte vlooienkammetjes van de welkoop ontzettend handig voor de klitten. Ben je de verzorging en die lange haren zat? Dan kun je de vacht voorzichtig bijknippen met een schaar, let wel op het staartje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 



                         korthaar man                                       langhaar man

Vrouwtjes
De vrouwtjes zijn vaak drukke dieren die heel erg houden van spelen en aandacht. Hun tijd van opstaan ligt zo tussen 19:00 en 22:00. Ik ken weinig dames die later opstaan. Vrouwtjes zijn door hun drukke karakters niet zo knuffelbaar als de mannetjes. Wel staan ze altijd klaar om uit de kooi te mogen, willen ze graag ontdekken, klimmen en klauteren. Een lego doolhof zal met veel plezier worden bewandeld (terwijl een mannetje je zou aankijken met: moet dit?). Vrouwtjes lopen wel van je weg, ze moeten wat te doen hebben. Het is echter niet zo dat dames schuw zijn, ze zijn meestal echt dol op hun eigenaren en staan bij het benaderen van de kooi dan ook snel voor je klaar. Ze geven grenzen aan richting kinderen, waardoor ze voorkomen dat kinderen hun ernstig kunnen verwonden.
Vrouwelijke langharen krijgen geen echte lange haren, ze blijven wollig. Geen extra verzorging nodig.












                            
                            langhaar vrouw                                 
korthaar vrouw

Kinderen en geslacht keuze:
Voor kinderen is de hamster pas een leuk huisdier vanaf ongeveer 7 jaar, vanwege het verschil in slaapritme. Tevens zijn kinderen onder de 7 jaar vaak te druk en te ruw in de hantering met een hamster. Voor kinderen jonger dan 7 jaar kan de hamster wel ideaal zijn om beginnende verantwoordelijkheid te leren, wel is hier veel begeleiding / hulp van de ouders bij nodig. Voor kinderen tussen de 7 en de 11 jaar is een vrouwtje een uitstekende keus. Ze staan eerder op, zijn speelser en geven grenzen aan. De ervaring leert dat heren weliswaar rustiger zijn, maar dat bij de meeste jonge kinderen de lol er snel af is. De dames zijn voor kinderen leuker in gedrag. Vanaf de leeftijd van 11 jaar kunnen mannetjes ook geschikt zijn, dit is wel erg afhankelijk van het karakter van het kind. Mannetjes kunnen beter niet leven bij drukke kinderen, ze hebben baat bij een rustige eigenaar met geduld.

Voor volwassenen zijn beide geslachten prachtig en ligt het echt aan de voorkeuren die iemand heeft met betrekking tot opstaan tijd, knuffelbaarheid en andere wensen.

Twijfel je? Leg je wensen aan mij voor en ik zal altijd kijken welk geslacht bij je past of vaak zelfs bekijken welk individuele hamstertje uit een beschikbaar nestje ik vind passen bij jouw wensen!


 

Beauty.jpg
Doordat ik mijn jonge hamsters al heel erg jong in de handen neem, moeder op dochter fok en veel ervaring heb, kan ik je al heel vroeg vertellen wat het karakter is van het individuele dier. Hierdoor kan ik een juiste match maken tussen baasje en hamster.

Op de foto jong van 12 dagen oud.
De ogen en oren zijn nog gesloten.
Happy Home Kingler (1).JPG
forest3.jpg
Gossifleur april 2024 (2).JPG
IMG_7262.JPG
geurklier.webp
geurklier dame.webp

Levensduur
De Syrische hamster leeft niet heel erg lang, namelijk gemiddeld 2 jaar. Sommige hamsters zijn al oud zo rond de 1,5 jaar en andere hamsters komen pas te overlijden richting de 3 jaar oud. Ouder dan 3 jaar komt niet tot zelden voor bij dit diersoort.

Wanneer wakker?

Deze hamsters zijn schemer-nachtdieren. Ze zijn gemiddeld actief vanaf het schemeren tot aan de ochtendgloren. Ze wisselen mee met waak-slaaptijden met de seizoenen. Zoals bij de geslachten uitgelegd verschilt het ontwaken tussen mannetjes en vrouwtjes. Overdag zijn de hamsters ook weleens wakker, maar ze zijn minder betrouwbaar / vriendelijk overdag. Indien de hamster jou heel goed kent en heel erg tam is, zou overdag aanhalen / knuffelen een optie zijn. Echter doe je de meeste hamsters daar geen plezier mee en overdag is de kans dat ze bijten veel groter dan in de avonduren.
Daarbij zorgt overdag wakker zijn / wakker gemaakt worden voor een kortere levensverwachting.
















  
                            De geurklieren "oksels" van de Syrische hamster zitten op de flank en kan nat worden in de zomer.


Op vakantie terwijl je een hamster hebt:
Hamsters zijn ontzettend makkelijke dieren als je op vakantie wil gaan. Ze hoeven maar eenmaal per week voeding te ontvangen en die fles hoeft ook niet dagelijks schoon. Ga je langer weg dan 5 dagen, dan is het wel raadzaam om even iemand te vragen te verzorgen en een oogje in het zeil te houden.

Kleuren en fokken

Deze hamsters zijn tegenwoordig in ontzettend veel kleuren en vachten te vinden. Het zijn er zoveel dat je ze niet kunt opnoemen. Niet alle combinaties van kleuren, patronen of vachten kunnen gecombineerd worden zonder nadelige gevolgen voor de kleintjes. Daarom is het belangrijk om alleen hamsters te fokken (of andere dieren) als je verstand hebt van genetica en erfelijkheidsleer.

1. Hariyama.JPG
10. Ivy.JPG
5. Choco 3kleur LH vrouw.JPG
8. Goofy.JPG

Huisvesting
De Syrische hamster heeft zeer specifieke behoeften als het om huisvesting aankomt. De leefomgeving van de hamster is van invloed op de tamheid, gezondheid, levensduur en het welzijn van je hamster.

Helaas verkopen veel verkopers in dierenwinkels nog steeds hele kleine kooien mee met de hamsters. Ze informeren de nieuwe eigenaren slecht, omdat er veel winst geboekt kan worden op kleinere kooien ten opzichte van de grotere verblijven. De kleinere verblijven kosten minder ruimte om in de winkel te hebben staan en vaak zitten er hele leuke kleuren en buizenstelsels aan. De hamster vindt deze leefomgevingen echter helemaal niets en heeft liever een heel ander type onderkomen.

 

Nee kooien.jpg


Het LICG is een huisdieren bijsluiter in Nederland. Deze instantie schrijft het volgende over de huisvesting van de Syrische hamster als huisdier:

"De minimale grondafmeting voor een hamsterverblijf is 70 x 50 centimeter.
Voor Syrische hamsters is groter nog beter, bijvoorbeeld 100 x 50 centimeter." 

LICG: hamster bijsluiter link, klik hier.

In onze fokkerij hou ik dan ook een minimale maat aan van 70 x 50 centimeter en voor huisdier eigenaren adviseer ik om minimaal voor 80 x 50 x 50cm of 100 x 40 x 50cm te gaan, gezien je als huisdier eigenaar altijd meer inrichting in je kooi wil plaatsen dan als een fokker.

Hamsterscaping
Een andere manier van Syrische hamsters huisvesten is het hamsterscaping. Hierbij hou je als minimale kooimaat 100 x 50 x 50cm aan en richt je het verblijf volledig natuurlijk in. Dit kan een heel mooi schouwspel worden in de woonkamer wanneer je deze manier van inrichten volgt.

Ik geef er wel de kanttekening bij dat je beter niet kunt hamsterscaping bij een jonge hamster. Zodra een jonge hamster van mij mee naar huis mag, zijn ze nog veel te jong voor dit type huisvesting. Het verblijf mag prima 100x50x50cm of groter zijn, maar hou een kleine laag bodembedekking aan, minimale schuilopties en zet bij kooien groter dan 120cm even een stuk van de kooi af. Zodra de hamster de leeftijd van 2 á 3 maanden heeft gehaald en goed gewend is aan jou en zich laat oppakken, kun je overstappen op hamsterscaping. Liever iets later, dus met 3 maanden dan te vroeg!

Voor volwassen hamsters (vanaf 3 maanden oud) is hamsterscaping een fantastische huisvestings methode dat de hamster veel natuurlijk gedrag mogelijkheden geeft in het verblijf.

Meer informatie kun je hier vinden: hamsterscaping.nl

 

Het loopwiel
Het belangrijkste in de hele hamsterkooi is het loopwiel. Zorg ervoor dat het loopwiel voor mannetjes minimaal 28cm bedraagt in doorsnede en voor vrouwtjes kan het beste zelfs 30cm worden aangehouden. Syrische hamsters kunnen grote problemen krijgen in de spieren, botten, nekwervels en rug als deze in een te klein wiel moet lopen. Daarbij komt het niet ten goede aan hun humeur!

Zorg dus altijd voor een goed stevig loopwiel van minimaal 28cm, maar nog liever 30cm groot.


Plaats je hamster nooit in een loopbal! Dit zijn vreselijke dingen, waarbij de hamster niets kan zien, pootjes in de gleufjes kan krijgen en daarnaast niet kan snuffelen om zo te oriënteren in de omgeving.

 

Loopwiel.jpg

Verzorging
En dan zijn we aangekomen op het laatste stukje informatie wat belangrijk is, namelijk hoe verzorg je deze kleine rakketjes nou het beste?

Ik gebruik zelf het voer Versela laga crispy muesli & co en ik vermeng hierdoor de insectenmix van Whoopie knaagdierenwinkel. Soms doe ik er nog andere extra's doorheen zoals meloenblokjes, bananenschrijfjes, komkommerschijfjes of andere soorten bloemen/kruiden mengsels. Let wel! Ik haal nooit materialen uit de natuur. Alles wat je geeft moet gekocht worden in de winkel of op de markt. Buiten weet je immers niet of er een ziek diertje bovenop gezeten heeft, die vervolgens jouw hamster ziek maakt. Hou het veilig door niet zoveel variatie te geven en niets uit de wilde natuur te geven.

Groente en fruit moet met mate worden gegeven vanwege diarree, een goede maatstaaf hierbij is het geven van
een vingertopje aan volwassen Syrische hamsters die van baby af aan gewend zijn om groenvoer te eten. Ik raad aan om het groenvoer te houden op: paprika, komkommer, aardbei, broccoli, andijvie, witlof & sla. Verder kun je geven: rauw sliertje gehakt of zaadjes geschikt voor vogels.

Met bodembedekking is het een hele persoonlijke voorkeur. De ene wil katoen en de andere wil zaagsel. Dit is allemaal prima, zolang je maar geen stro of kattenbakkorrels gebruikt op de bodem. Verder wil de hamster graag een nestje van hooi en wc-papier. Gebruik voor het nest geen andere materialen. Hamsterwatten bijvoorbeeld kunnen dodelijk zijn voor hamsters door verstrikking.
Hou het nestmateriaal op hooi (groen van kleur, geen stro dat is geel) en wc-papier en je zit altijd veilig.

Schoonmaken van het verblijf doe je wanneer de
ze stinkt, er is geen vaste frequentie wat het beste is. Vaak verschilt de frequentie noodzaak zelfs per hamster. Bijvoorbeeld een loopwiel plasser verschoon je wekelijks het loopwiel van en de viezerik die over de hele kooi heen plast zal wekelijks een schoon verblijf nodig hebben. De meeste hamsters zijn echter heel netjes en plassen in 1 hoek van het verblijf die je wekelijks kunt uitscheppen. Op deze manier is het even afhankelijk van je kooigrootte, maar bij een 100 x 50 x 50cm hamsterscaping is 1x in de 6 maanden het gehele verblijf schoonmaken prima!

 

crispy_edited.png
bottom of page